Karácsonyi sütemény
25 dkg, vaj vagy zsír, 25 dkg cukor, 2 egész tojás, 50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, kevés só.
A vajat, cukrot és a két tojást jól összekeverjük, hozzádolgozzuk a sütőporral kevert lisztet. A tésztát
késfokvastagságnyira kinyújtjuk, tetszés szerinti kis formákra szaggatjuk és kikent tepsiben aranysárgára
kisütjük. Bádogdobozban hónapokig eláll.
Kiadós mézes puszedli
1 kg liszt, fél kg méz, 30 dkg cukor, 2 evőkanál baracklekvár, 4 tojássárgája, 2 dkg szalalkáli, 1 teáskanál
szódabikarbóna (egy kevés tejben feloldva), 20 dkg margarin, mézeskalács-fűszerkeverék, vagy ízlés
szerint őrölt fahéj, szegfűszeg, ánizs, gyömbér, citromhéj.
Gyúrja össze a hozzávalókat, majd tegye 2-3 napra hűtőbe. Sütés előtt nyújtsa ki a tésztát kb. fél centi
vastagra. Szaggassa ki a különböző formákat, majd forró, 200 C fokos sütőben süsse 8-10 percig. Már
rögtön sütés után puha és fogyasztható, pléhdobozban pedig nagyon hosszú ideig eláll.
|