Zárdakifli (nagyon jó kávéhoz)
1/2 kg lisztet
1 csomag sütőporral elkeverünk, azután
2 egész tojást,
3 deka cukrot és
kevés sót adva hozzá,
langyos tejjel rétestészta keménységűvé gyúrjuk.
25 deka vajat 1-2 deka liszttel jól eldolgozunk s helyezzük a fenti tészta közepére, melyet azután összehajtva ismét nyújtunk és hajtunk legalább 5-6-szor, mint a vajastésztát.
10 perces pihentetés után a tésztát végleg kinyújtjuk 1/2 cm vastagra s háromszög alakúra vágva, a következő töltelékkel kenjük meg: 2 tojás fehérjéből vert habhoz 15 deka porcukrot, 10 deka darált diót és 1 citrom reszelt héját keverünk. A kifliket sütés után még melegen vanilincukorral szórjuk meg.
Vaníliás teasütemény (nagyszerű)
10 deka porcukrot
1 egész tojással simára keverünk, azután deszkán 25 deka liszttel, 1 csomag sütőporral, 10 deka vajjal és 1 csomag vanilincukorral jól eldolgozunk.
Félujjnyi vastagra nyújtjuk, kis borospohárral kiszúrjuk és zsírozott tepsibe téve szép sárgára sütjük.
|