A kerti grillsütőn könnyen, gyorsan, zsírszegényen, zamatosan készíthetjük el ételeinket. Számos változata létezik, kerti rostsütő, elektromos grillkészlet, gázüzemű sugárzók, kontakt grillek. A társas szórakozás kedvelt színfoltja a faszénparázson történő grillezés. Előnye hogy a sütéskor finom füstízt kapnak az elkészített ételek. Fokozhatjuk az ízhatást ha még sütéskor egy kis benedvesített fűszereket dobunk a parázsra. A rozmaring, kakukkfű és borókabogyó igazán fűszeres aromát biztosit a pecsenyének. Zöldségféléket készíthetjük alufóliába becsomagolva, így saját gőzében párolódik készre a friss zőldségkőret. Tehetünk persze ezekbe a batyukba is egy-egy csokor friss fűszerágat.
Ajánlatos a sütés előtt a húsokat pácolni egy kevés olajjal, joghurttal, vagy erre a célra készített fűszerolajjal. Kitűnő salátákat kínáljunk ezekhez a grill ételekhez, a saláták mindég legyenek frissek és ropogósak. Kínáljunk hozzá a grillsütőn ropogósra sütött kenyeret. Fokozhatjuk a grillezés hangulatát a kertben üres cserépbe elhelyezett gyertyákkal, mécsesekkel is.
1. Csirketekercsek őszibarackkal
Hozzávalók:
4 db csirkemell filé
1 tk fekete bors
1 tk őrölt cumin
1 tk fűszerpaprika
4 sz. gépsonka
2 db őszibarack
2 ek natúr joghurt
A csirkemell filéket vágjuk hosszában ketté, úgy hogy két nagy szeletet kapjunk. Szórjuk meg a fűszerekkel, majd kenjük meg a natúr joghurttal és tegyük a hűtőben legalább három órára. Tegyünk a csirkemell szeletekre egy szelet sonkát, egy cikk őszibarackot / lehet befőtt is / és óvatosan göngyöljük fel. Tűzzük meg hústűvel és a forró grillsütőn süssük pirosra. Kitűnően illik ehhez az ételhez az őszibarackból készített chutney / fűszeres befőtt /.
2. Fűszeres barackos befőtt chutney
Hozzávalók:
1 db zöld chilli
125 gr méz
2-4 db őszibarack
1 gr fokhagyma
Tegyük a zöld chillit a grillre, várjuk meg még a bőre megbarnul. Húzzuk le a bőrét és vágjuk kockára, ugyanúgy vágjuk össze a megtisztított barackokat is. Tegyük egy lábasba, adjuk hozzá a mézet és a reszelt fokhagymát is. Főzzük 20 percig és ezzel a fűszeres befőttel kínáljuk a csirketekercseket. Ha többet készítünk, akkor, amikor az őszibaracknak szezonja van, forrón üvegekbe töltve , és szárazon kidunsztolva sokáig eltarthatjuk. Kitűnő minden grill ételhez, de ajánlom sajtokhoz is.
3. Tabbouleh saláta
Hozzávalók:
125 gr couscous
1 cs újhagyma
1 cs petrezselyemzöld
6 ek friss mentalevél
2 db paradicsom
3 ek olíva olaj
1 db citrom leve
só, bors
Forraljunk fel 300 ml vizet , tegyünk bele sót és a couscoust. Zárjuk el a tűzhelyt, és várjunk kb. 10-15 percet még a couscous tejesen megdagad. Hűtsük ki , majd keverjük bele az összevágott friss fűszereket, a meghámozott és összekockázott paradicsomot. Ízesítsük citromlével, borssal és olíva olajat keverjünk bele még. Tálaláskor béleljünk ki egy salátás tálat friss saláta levelekkel és tegyük bele az elkészített tabbouleh salátát. Kitűnő saláta a grill ételekhez, nagyon jól üdítő hatása van a friss menta izének a forró nyári estéken is.
4. Marokkói rablóhús
Hozzávalók:
1,5 kg csontnélküli bárányhús / lehet más húsból is /
2 db vöröshagyma negyedelt
2 db zöldhagyma nagy kockákra vágva
Pácléhez:
4 ek citromlé
2 ek olíva olaj
1 db reszelt vöröshagyma
1 tk só
1 tk őrölt cunim
1 tk reszelt gyömbér
1 tk fekete bors
Készítsük el a pácot: Minden anyagot tegyünk egy nagy tálba, keverjük össze. Vágjuk kockára a húst és evvel a páccal keverjük össze, hagyjuk állni legalább 3-4 órát. Nyársra fűzzük fel váltakozva a húst, hagymát és a paprikát. Forró kerti grillsütőn süssük pirosra, sütés kőben kenegessük a megmaradt páclével.