Vaníliás perecek (finom ízű teasütemény)
25 deka lisztet
10 deka cukorral,
1/2 csomag sütőporral,
15 deka vajjal,
1 tojással,
8 deka héjazott, őrölt mandulával és
1 csomag vanilincukorral összegyúrunk.
Vékony rudacskákat sodrunk a tésztából és kis pereceket formálunk belőle. A világosra sütött pereceket vanilincukorban meghempergetve szolgáljuk fel.
Vajastáskák (rendkívül ízletes)
25 deka lisztet,
1/2 csomag sütőport,
20 deka vajat,
2 egész tojást,
6 deka cukrot,
1/2 citrom levét és
1 csomag vanilincukrot
annyi tejjel gyúrunk össze, hogy könnyen nyújtható legyen. A metélt-vastagra nyújtott tésztát borospohárral kiszúrjuk s a darabok közepére kis csomókban barack- vagy málnaízt téve könnyedén félbehajtjuk, szélen egy helyen ujjunkkal benyomva. Cukorral megszórva világosbarnára sütjük.
Tésztakosárka
Hozzávalók:
0,5 kg liszt
1 db Rama margarin
5 dkg procukor
4 db tojássárgája
1 mokkáskanál szódabikarbóna
1 pohár tejföl
pudingpor
befőtt
0,5 kg lisztet, 1 db Rama margarint alaposan
elmorzsolunk, majd hozzádolgozunk 5 dkg porcukrot, 4 db
tojássárgáját, 1 mokkáskanál szódabikarbónát és egy
pohár tejfölt. az így kapott tésztából 4 db cipót
formázunk, és egy óra hosszáig hűtőszekrényben
pihentetjük. Majd vékonyra kinyújtjuk, és megfelelő
méretű kiszúróval akkora korongokat szaggatunk, hogy egy
kb. 6 cm átmérőjű fémkosárkát éppen kibélelhessünk.
Előmelegített , középmeleg sütőben- a kosárkákat
sütőlapra helyezve- rózsaszínűre sütjük. Ha kisült,
hülni hagyjuk, a formából a langyos tészta könnyen
kiborítható. Ezután megtölthetjük különböző ízű
pudinggal - amelyek tetejére gyümölcsöt vagy befőttet
rakunk - gesztenyepürével, gyümölcszselével, leöntött
gyümölccsel. Tetejére tejszínhabot nyomhatunk, amitől
nem csak szép, hanem még finomabb is lesz. A megadott
mennyiségből 30 db kosárka lesz.
Tealinzer (nagyon jó)
20 deka vajat,
25 deka lisztet,
1/2 citrom reszelt héját,
1/2 csomag sütőport,
18 deka cukrot,
10 deka héjas őrölt mandulát,
1/2 deka tört fahéjat és
2 egész tojást
deszkán jól összegyúrunk. Vékonyra kinyújtjuk s tepsibe helyezve lekvárral kenjük. Félretett tésztából rudakat sodrunk s finom rácsozatot készítünk. Sütés után vanilincukorral hintjük meg
Takaréklinzer (gyors, olcsó)
1/2 kg lisztet
1/4 kg zsírral,
1 egész tojással,
20 deka porcukorral,
1 Váncza-sütőporral,
1 pohárka rummal,
1 deka törött fahéjjal,
1/2 csomag vanilincukorral,
1 csipetnyi sóval és
annyi tejföllel, amennyit felvesz, összegyúrunk és zsírozott tepsiben lekvárral megkenve a tésztából készült ráccsal díszítve sütjük. Vanilincukorral szórjuk be.
Szilveszter-sütemény (igen kiadós, jó sütemény)
1/2 kg lisztet,
1 csomag sütőport,
25 deka cukrot,
15 deka zsírt,
2 egész tojást és
1 csomag vanilincukrot
gyúrótáblán jól összegyúrunk. A tésztát két részre osztjuk, s az egyik részhez 3 szelet reszelt csokoládét gyúrunk. A tésztákat külön-külön félujjnyi vastagra nyújtjuk a kicsi pogácsavágóval kiszakítva, zsírozott tepsibe rakjuk. A világos korongocskákat kristálycukorral megszórjuk, s úgy sütjük. Sütés után a világos karikák alját barack- vagy más gyümölcsízzel megkenjük, s így egy-egy csokoládés korongocskára téve tálaljuk.
Szilvás kifli
Hozzávalók:
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta,
30 dkg szilvalekvár,
2 tojás,
kevés citromlé,
porcukor ízlés szerint.
A szilvalekvárra annyi citromlevet öntünk, hogy jó
pikáns legyen, majd összekeverjük. (Ha a lekvár nagyon
kemény, akkor még egy-két evokanál vizet is
hozzáönthetünk, és a lekvárt kissé felmelegítve simára
keverjük.) Ezután ugyancsak hozzákeverünk 1 kissé
felvert tojást. A felengedett tésztát lisztezett
deszkára rakjuk, és a felületét is belisztezzük. Egészen
vékonyra kinyújtjuk. Kis négyszögeket vágunk belole,
majd mindegyikre rákenünk egy kis lekvárt.
Kifliformájúra felcsavarjuk, és a sütolemezre tesszük,
nem nagyon közel egymás mellé. Tetejüket a megmaradt
tojással megkenjük, és az elomelegített forró sütobe
toljuk. 5 percig eros lángon sütjük. A szép
sárgásbarnára sült kis kifliket még melegen, lapát
segítségével leszedjük a sütolemezrol, és tálra vagy
tálcára rakjuk. Hidegen kínáljuk.
Szerelmeslevél (igen kiadós)
30 deka liszttel elkevert
1/2 csomag sütőport
20 deka vajjal vagy 15 deka zsírral késsel jól összedolgozzuk, azután
5 tojás sárgájával gyúrjuk.
A tésztából kis, dió nagyságú gömböket formálunk, melyeket vékonyra nyújtva, a következő töltelékkel közepén egy ujjnyi szélesen vastagon megkenünk.
Töltelék:
5 tojás habját,
20 deka pörkölt őrölt mogyorót,
10 deka őrölt diót,
25 deka cukrot,
1 citrom levét,
1/2 csomag vanilincukrot és
egy egész tojást összekeverünk.
A töltelékkel megkent tésztákat a képen lévő módon könnyen összehajtjuk, s tojással megkenve sütjük. Sütés után vanilincukorral bőven beszórva szolgáljuk fel.
|