Január, február, itt a nyár!" hangzik a magyar mondóka. Ha a naptárból nem tudnánk, hogy februárban Bálint, illetve Valentin napja van, akkor is bizsereg már a tavasz bennünk. Állítólag ez idő tájt szólalnak meg az énekesmadarak is, szerelmes dalaikkal hívogatják egymást.
Már az ókori Egyiptomban és a Római Birodalomban is ismertek voltak a szerelmi hódítások konyhaművészeti trükkjei. A hölgyek fahéjkivonattal illatosított frizurákkal foglaltak helyet a lakomák díszhelyén, a krónikák leírása szerint a szerető szívek számos nyersanyagnak, fűszernövénynek tulajdonítottak vágykeltő hatást. Az élvezeteket hét különleges előétellel kezdték, melyek közül az osztrigát, a különböző füvekkel főzött tonhalat, a strucctojást kiváltképp kedvelték. Valentin-napon mi is főzzünk kedvesünknek szerelmi étkeket.
Tartalom
Valentin-napi legényfogóleves
Zellerkrémleves pirított mandulával
|