Tonhalgombócok tejszínes kapormártással
Hozzávalók:
40 dkg tonhal
2 dl tejszín
2 db tojásfehérje
3 g őrölt fehér bors
10 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
5 dkg vöröshagyma
1 dl fehérbor
5 g zsályalevél
4 dkg vaj
4 dkg liszt
1 csomó kapor
1/2 citrom
2 dkg cukor
só
A tonhalat ledaráljuk és összekeverjük 1/2 dl tejszínnel és a tojásfehérjékkel. Őrölt fehér borssal, sóval ízesítjük, majd egyforma nagyságú gombócokat formálunk belőle. Zöldséges, fehérboros, hagymás zsályával ízesített főzőlevet készítünk és a gombócokat beletéve nem erős tűzön 20-25 percig főzzük. A vajból és a lisztből világos vajas rántást készítünk, beletesszük a finomra vágott kaprot, majd kb. 2 dl halfőzőlével felengedve néhány percig forraljuk. Hozzáadjuk a tejszínt, citromlével és cukorral ízesítjük. A halgombócokat a tejszínes kapormártással leöntve tálaljuk.
Elkészítési idő: 70 perc
Egy adag: 2520 kJ/600 kcal
Ajánlott ital: Balatonszőlősi olaszrizling
Tonhal, ahogy a tengeri halászok készítik
Hozzávalók:
2 g kakukkfű
3 db babérlevél
60 dkg tonhal
8 dkg vaj
80 dkg burgonya
12 dkg vöröshagyma
3 g törött bors
1 csomó zöldpetrezselyem
só
A kakukkfüvet és a babérlevelet mozsárban összezúzzuk és átszitáljuk. A halszeleteket megsózzuk, majd az elkészített fűszerkeverékkel egyenletesen beszórjuk. A halszeleteket egy kivajazott sütőtepsibe fektetjük és forró sütőbe tolva néhány percig sütjük. Közben a burgonyát vékony karikákra vágjuk. Összekeverjük a finomra vágott vöröshagymával, sóval, törött borssal ízesítjük, meghintjük vágott zöldpetrezselyemmel, majd az elősütött halszeletek mellé halmozzuk. Vajat morzsolunk a tetejére és együtt készre sütjük.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1550 kJ/370 kcal
Ajánlott ital: Nagyrédei olaszrizling
Sörtésztában sült tonhalszeletkék pikáns mártásban
Hozzávalók:
40 dkg tonhal
2 g törött bors
1 db tojássárga
1,5 dl sör
15 dkg liszt
3 dl olaj
só
mártás:
2 db főtt tojássárga
1,5 dl olaj
1 db citrom
5 dkg vöröshagyma
5 dkg kapribogyó
1 csomó zöldpetrezselyem
1 dl fehérbor
2 dkg cukor
2 dkg mustár
só
A tonhalat ujjnyi vastag rudacskákra vágjuk, megsózzuk és enyhén megborsozzuk. Ezután elkészítjük a sörtésztát. Keverőedénybe tesszük a tojássárgát és a sört, megsózzuk, majd állandó keverés mellett hozzászórjuk a lisztet. Amikor csomómentes palacsintatészta sűrűségűvé kevertük, hozzáadunk 1 evőkanálnyi olajat, végül belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A halrudacskákat lisztbe, majd a sörtésztába mártjuk és bő, forró olajba téve kisütjük. A főtt tojások sárgáját áttörjük, olajjal, citromlével simára keverjük. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, kapribogyót és a zöldpetrezselymet. Kevés fehérbort hozzáöntve mártás sűrűségűvé keverjük, cukorral, mustárral ízesítjük. Amikor a hal kihűlt, tálra rendezzük, ráöntjük a kihűtött mártást, majd hűtőszekrénybe téve kb. egy óráig hagyjuk, és így, hidegen tálaljuk
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 1880 kJ/450 kcal
Ajánlott ital: Dél-balatoni olaszrizling
Mandulás tonhal
Hozzávalók:
60 dkg tonhal
1 db citrom
6 dkg zsemlemorzsa
8 dkg vaj
10 dkg mandula
1/2 csomó zöldpetrezselyem
só
A tonhalszeleteket megsózzuk és citrommal bedörzsöljük, majd átszitált finom zsemlemorzsába forgatjuk. Serpenyőben vajat hevítünk és az előkészített tonhalszeleteket ebben aranysárgára sütjük. A megsült halat tálra szedjük, majd a visszamaradt vajban a megtisztított, vékony metéltre vágott mandulát megpirítjuk. Szűrt citromlével, finomra vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük és a megsült halszeletekre öntjük. Főtt, vajban átforrósított burgonyával tálaljuk.
Elkészítési idő: 50 perc
Egy adag: 1670 kJ/ 400 kcal
Ajánlott ital: Dörgicsei olaszrizling
Tonhal sajttal és gombával
Hozzávalók:
50 dkg tonhal
2 g törött bors
5 dkg liszt
8 dkg vaj
5 dkg vöröshagyma
20 dkg gomba
1 gerezd fokhagyma
1/2 csomó zöldpetrezselyem
2 dkg paradicsompüré
12 dkg reszelt sajt
só
A tonhalszeleteket megsózzuk, enyhén megborsozzuk, majd lisztbe mártva mindkét oldalát elősütjük. Tűzálló tálat kivajazunk, benne a tonhalszeleteket egymás mellé fektetjük. Vajat hevítünk, beletesszük a finomra megvágott vöröshagymát, amikor a hagyma üvegesre pirult, hozzáadjuk a szeletelt gombát és megpirítjuk. Sóval, törött borssal, zúzott fokhagymával, vágott zöldpetrezselyemmel ízesítjük, majd kevés paradicsompürét hozzátéve kevés ideig tovább pirítjuk. Az így elkészített ragut a halszeletekre halmozzuk, meghintjük reszelt sajttal és olvasztott vajjal meglocsoljuk. Mérsékelt hőfokú sütőben szép pirosra sütjük. Ketchupos rizzsel tálaljuk.
Elkészítési idő: 60 perc
Egy adag: 2020 kJ/480 kcal
Ajánlott ital: Mátraaljai olaszrizling
|