Karácsonyi gyümölcskenyér
2,5 dl tej, 10 dkg kristálycukor, 1 mokkáskanál só, 2 dkg élesztő, 50 dkg liszt, 10-10 dkg apróra vágott,
hámozott mandula, - cukrozott citromhéj, - cukrozott gyümölcs, 1 citrom reszelt héja, 10 dkg mazsola, 2
tojás, 15 dkg vaj, csipet őrölt szerecsendió, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kávéskanál őrölt fahéj.
A tejet felforraljuk, beletesszük a cukrot, sót. Míg a tej hűl, az élesztőt 0,5 dl meleg vízben fellazítjuk. A
langyos tejbe öntjük és a liszt 1/4-ével simára keverjük. Letakarjuk, kétszeresére kelesztjük. Belekeverjük
a citromhéjakat, mandulát, mazsolát, fahéjat, tojást, vajat, és a megmaradt liszt 3/4-ét. Addig verjük,
lassan keverve bele a megmaradt lisztet, míg teljesen rugalmas lesz és elválik a táltól. Lisztezett deszkán
kinyújtjuk kb. 2 cm vékonyra, 50 x 30 cm nagyra, a közepén mélyedést nyomunk, beleöntjük az
olvasztott vajat. Összehajtogatjuk, tetejét is megvajazzuk. Letakarva (fogvájókat szúrunk a tésztába)
kétszeresére kelesztjük. Kifli alakúra formázzuk, megkenjük olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszük.
Begyújtjuk a sütőt közepes lángra, és kb. 1 órán át, sütjük a tésztát. Ha megsült, megszórjuk porcukorral.
Jól becsomagolva a hűtőben sokáig eláll.
Karácsonyi habkarika
3 tojásfehérjét a legmagasabb fokozaton kemény habbá verünk, 1 teáskanál citromlevet hozzákeverünk.
15 dkg cukrot apránként belekeverünk és addig verjük tovább, amíg a késvágás látható marad benne. A
habmasszát nagylyukú nyomózsákba töltjük és sütőpapírral bélelt tepsire (kb. 6 cm átmérőjű) karikákat
spriccelünk. Tarka cukormorzsával megszórjuk, néhány órán át száradni hagyjuk, majd az előmelegített
sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 100-120 C, gázsütőnél 1-2-es fokozat, sütési idő: 120-140 perc.
A karikákat konyhai rácsra téve hűlni hagyjuk, majd tetszés szerint ételfestékkel színezett
porcukormázzal, süteménydíszekkel, tarka szemcsés cukorral díszítjük.
|