Tökös rétes
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 50 dkg megsütött tök (tisztán mérve), ízlés szerint méz, kevés
citromlé, 1 mokkáskanál reszelt citromhéj, 10 dkg mazsola, csipetnyi só, 1 tojás, kevés tej.
Először elkészítem a rétes töltelékét. A sült tököt villával összetöröm, majd összekeverem a mézzel, a
citromlével, a reszelt citromhéjjal és a megmosott, leszárazott mazsolával. Sóval ízesítem, s végül
belekeverem a nyers, felvert tojást. A felengedett tésztát lisztezett deszkán olyan vékonyra nyújtom,
amennyire csak lehetséges, és a szélére egy csíkban felkenem a tökös tölteléket. Szorosan felcsavarom,
majd a hosszú rudat két részre vágom, így könnyebben elfér majd a sütőlemezen. Tejjel megkenem a
tetejét, és az előmelegített, forró sütőben szép világosbarnára megsütöm. Csak akkor vágom fel, ha
teljesen kihűlt.
Karácsonyi felköszöntő puncs
1,2 liter almabor vagy almalé, 1 db fahéjrúd, 1/4 teáskanál őrölt szerecsendió, 0,5 dl méz, 3 evőkanál friss
citromlé, 1 evőkanál reszelt citromhéj, 1 doboz (500 g) cukrozatlan ananászlé (4,5 dl), fahéjrudak.
Egy nagy fazékban forraljuk fel az almabort egy fahéjrúddal, majd állítsuk takarékra a lángot. Fedjük le,
és lassú tűzön még öt percig főzzük. Vegyük le a fedőt, adjuk hozzá a maradék alapanyagokat a
fahéjrudak kivételével, majd még további öt percig főzzük. Puncsos tálban kínáljuk. Mindenki kapjon egy
fahéj rudat is, azzal kavargathatja az italát. 16 (kb. 1 dl-es) adag lesz belőle.
|