Puncsgolyók
20 dkg piskótamorzsa, 4 evőkanál rum, 4 evőkanál málnaszörp, 10 dkg cukor, 6 dkg vaj, 3 dkg kakaó, 5
dkg darált dió, 10 dkg reszelt csokoládé.
A piskótamorzsát leöntjük rummal, szörppel és 10 dkg cukorból és 1 dl vízből főzött, kihűtött sziruppal
összekeverjük. Állni hagyjuk. A vajat kikeverjük a piskótával. A masszából golyókat formálunk, reszelt
csokoládéban megforgatjuk. Mignonpapírban tálaljuk.
Sült tökös rétes
1 doboz mirelit leveles-vajas tészta, 50 dkg tisztán mért sült tök, 10 dkg mazsola, 5 dkg zabpehely, 1,5 dl
tej, 1 tojás, fél citrom leve és reszelt héja, ízlés szerint méz, csipetnyi só.
A töltelékhez a zabpehelyre ráöntök 1 dl tejet és a felvert tojást. 15 percig pihentetem. Közben a mazsolát
megmosom, szárát leszedem. A sült tököt villával összetöröm, összekeverem a mézzel és a citromlével,
majd hozzáadom az áztatott zabpelyhet is. Citromhéjjal és sóval ízesítem. A felengedett tésztát két részre
vágom. Lisztezett deszkán az egyik tésztadarabot kinyújtom, a szélére egy csíkban felkenem a tökös
töltelék felét, majd szorosan felcsavarom. Két végét kissé összenyomom, hogy a töltelék ne folyhasson ki
belőle. A másik tésztadarabot ugyanígy elkészítem. Tetejüket a megmaradt tejjel bekenem, és az
előmelegített forró sütőben szép pirosra megsütöm.
Szaloncukor
Egy tiszta, ép zománcú lábasba tegyünk fél kiló cukrot és hozzá 10 evőkanál vizet. Tegyük a tűzhelyre és
folytonos kavarás mellett attól fogva, mikor felforr, főzzük 7-8 percig. Ez alatt készítsünk elő egy
márványlapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelántortalapot; aztán 1-2 mélytányért, egy gömbölyűaljú
poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kést és a gyümölcsesszenciákat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott
citromsavat, vagy rumesszenciát, szóval, amivel ízesíteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig főtt a
cukor, akkor tegyük meg vele a következő próbát: tegyünk a tányérba egy kanállal a fővő cukorból, és a
pohár aljával dörzsöljük. Ha fehéredik, sűrűsödik a dörzsölés után, akkor azonnal vegyük le a tűzről, és
kanalanként tegyük a tányérba, a pohárral folyton dörzsölve. Mikor már kissé sűrűsödik, kavarjuk bele
tetszés szerint az ízesítőket. Ekkor gyorsan tegyük a márványlapra, és ott is gyorsan dörzsöljük tovább,
ameddig olyan sűrű tömeggé válik, hogy késsel vagy kézzel ujjnyi vastag négyzetformára alakíthatjuk.
Ha kihűlt, azonnal vágjuk fel szaloncukor nagyságú négyszögdarabokra. Csomagoljuk be előbb puha
viaszos papírba, aztán színes hártyapapírba, mint ahogy szokás. A gyümölcs-esszenciákat szükség esetén
helyettesíthetjük 2-3 kávéskanálnyi lekvárral is.
Tejszínes karamella (omlós és nagyon finom!)
50 dkg kristálycukor, 4 dl tejszín, 2 dl tej, 1 vaníliarúd, alufólia, a kenéshez olaj.
A kristálycukrot a tejszínnel és a tejjel lábosba öntjük. A vaníliarudat hosszában felhasítjuk, belét
kikaparjuk, majd mindkettőt a lábosba tesszük. Alacsony, legfeljebb közepes hőfokon, időnként
megkeverve addig főzzük, amíg világosbarna színt nem kap és elég sűrű nem lesz (olyasmi, mint egy
krém). Ekkor a vaníliarudat kivesszük. Az alufóliát többszörösen összehajtva erős sínt készítünk, és a
tepsiben egy 20x20 cm-es részt elkerítünk. A fóliát és a tepsit olajjal jól megkenjük. Kb. másfél cm-es
vastagságban beletöltjük a karamellmasszát, elsimítjuk, majd hűlni hagyjuk. Még langyosan éles késsel
2x2 cm-es kockákra vágjuk, a tepsiben teljesen kihűtjük. A tejszínes karamellát fémdobozba vagy
alufóliával kibélelt kartondobozba rakjuk.
|