Karácsonyi fatörzs
8 egész tojást 25 deka porcukorral, meg egy vaníliás cukorral habüstbe öntünk, és habverővel gőz fölött
verjük. míg kemény, habos nem lesz. ("Szalagos" legyen a massza). A gőzről levéve tovább verjük, míg
ki nem hűlt (hideg vízbe állítjuk az üstöt). majd csipet sót és szitálva 25 deka réteslisztet adunk hozzá.
Végül óvatosan beleöntünk 12,5 deka olvasztott, langyos vajat vagy margarint. Kizsírozott, lisztezett
tepsiben ujjnyi vastagon elterítjük. és nem túl sötétre sütjük Még melegen tiszta konyharuhára borítjuk, és
összegöngyölve hűtjük ki. Közben 3 tojássárgáját habosra keverünk 15 deka cukorral, és gőz fölött,
állandóan kevergetve sűrű krémmé főzzük. Kihűtjük, majd habosra keverjük 10 deka olvasztott
csokoládéval (vagy 3 evőkanál kakaóval), meg 25 deka vajjal, illetve margarinnal. A krém felével
megkenjük a széthajtogatott tésztalapot, újra összegöngyöljük, és külsejét is krémmel vonunk be. Hideg
vízbe mártott villával fatörzsszerűre recézzük. Jól behűtjük. Díszíthetjük marcipán tobozokkal, csokoládé
tortadarával, csillag alakú keksszel.
Pozsonyi tészta (alaprecept)
25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 1 db egész tojás, 1 dkg porcukor, 1 dkg élesztő, 1 dl tej, 1 teáskanál só.
Az élesztőt kevés tejben szétmorzsolom és simára keverem, majd az összes hozzávalót gyorsan
összegyúrom és sima tésztává dolgozom. Lisztezett deszkára teszem, 20 percig pihentetem, majd tetszés
szerinti töltelékkel megtöltve sütöm meg.
|