Hótallér
30 dkg lisztet gyúródeszkára szitálunk, közepébe mélyedést nyomunk. 10 dkg cukrot, 1 csomag vaníliás
cukrot, 10 dkg hámozott, őrölt mandulát beleszórunk. 27,5 dkg hideg margarint kis darabokra vágunk, a
mandulára tesszük, liszttel letakarjuk, majd a hozzávalókat középről kiindulva sima tésztává gyúrjuk. Egy
ideig hideg helyen pihentetjük, majd kis adagokban vékonyra kinyújtjuk, kerek (kb. 4-5 cm átmérőjű)
formával kiszurkáljuk, sütőlemezre tesszük és az előmelegített sütőbe helyezzük.
Villanysütőnél: 175-200 C, gázsütőnél: 3-4-es fokozat, sütési idő: 8-10 perc.
5-7,5 dkg szitált porcukrot 1 csomag vanílíás cukorral elvegyítünk, a kihűlt süteményre rászórjuk.
Karácsonyfa
Tészta: 1 citrom, 4 tojás, 30 dkg cukor, 1 joghurt, 1,5 dl olaj, 20 dkg liszt, 1 kávéskanál sütőpor.
Díszítés: 25 dkg margarin + a formához, 15 dkg cukor, 2 tojás, néhány csepp zöld ételfesték, 1 kávéskanál
kakaó.
Előkészítés: A citromot alaposan megmossuk. Karácsonyfa alakú sütőformát kikenünk margarinnal, és
beszórjuk liszttel. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2-es fokozat) előmelegítjük.
Elkészítés: A tojásokat mély tálba ütjük, lazán felverjük. Hozzáadjuk a cukrot, és habverővel addig
keverjük, amíg krémszerű lesz. A joghurtot összekeverjük az olajjal, és a masszához adjuk. Rászitáljuk a
lisztet, a sütőport és belereszeljük a citrom héját. Az egészet sima tésztává kikeverjük, a formába öntjük,
és a sütőben kb. 50 perc alatt aranybarnára sütjük. A formában hűtjük ki (előző nap is elkészíthetjük).
A krémhez a margarint habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, és tovább habosítjuk. Egyenként
hozzáütjük a tojásokat, és sima krémmé keverjük. A krém kétharmadát megfestjük zöld ételfestékkel,
ezzel bevonjuk a karácsonyfa "gallyas részét". A maradék krém feléhez hozzátesszük a kakaót, jól
összekeverjük és bevonjuk a karácsonyfa "törzsét". A maradék natúr krémmel "feldíszítjük" a
karácsonyfát. 2-3 órára hűtőszekrénybe tesszük.
Karácsonyfadísz
60 dkg lisztből, 25 dkg margarinból, 25 dkg cukorból, 1 csomag sütőporból, 3-4 tojásból tésztát
készítünk. A tésztát megfelezzük, az egyik felébe 1 evőkanál kakaót, teszünk, a másik felébe citrom héját
reszelünk. Kinyújtjuk, különféle formákkal kiszúrjuk, és tojással megkenve, színes cukrot, vagy vágott
diót teszünk a tetejére.
|