Mogyorós gyertyácskák
4 tojás, 4 evőkanál cukor, 1 kiskanál kakaópor, 4 evőkanál liszt, 10 dkg mogyorókrém (Nutella).
Máz: 1 citrom leve, 8-10 dkg porcukor.
Díszítés: 2 aszalt füge, 4 szem hámozott mandula.
Tálalás: Vegyesgyümölcs-befőtt vagy gyümölcssaláta.
A tojássárgáját a cukorral és a kakaóporral habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztet, végül a
tojásfehérjéből vert kemény habot is beleforgatjuk. A masszát kisujjnyi vastagon sütőpapírral bélelt
tepsibe simítjuk, és előmelegített sütőben 15-16 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve lisztezett deszkára
borítjuk, a papírt lehúzzuk róla, és a tésztát hűlni hagyjuk. Ezután 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval
kis korongokat vágunk ki belőle, és egyenként mogyorókrémmel megkenve 6-8 db-ot egymás tetejére
rakosgatunk.
A mázhoz a citromlevet annyi porcukorral keverjük össze, hogy tejfölsűrűségű masszát kapjunk. Ebből 1-
2 evőkanálnyit a "gyertyák" tetejét olya módon simítunk el, hogy akárcsak a viasz, körben lecsorogjon
róla. Aszalt fügéből és mandulából "lángot" formálunk a tetejére. Befőttel vagy gyümölcssalátával
kínáljuk, amit pár csepp rummal, vagy illatos likőrrel kicsit megbolondítunk.
Mogyorós habkarikák
5 tojás fehérjéből kemény habot verünk, majd 25 deka porcukorral, fél csomag vaníliás cukorral és 10
deka őrölt pörkölt mogyoróval összekeverjük. A habot nyomózsákba tesszük és csillagosan vágott
szájnyíláson keresztül viasszal kent sütőbádogra koszorúkat nyomunk belőle. A habkarikákat lassú,
egyenletes tűznél szárítjuk.
|