Karácsonyi mézes
25 deka melegített mézet, 1 egész tojást, 1 citrom reszelt héját, 2 késhegynyi fahéjport, 4-5 finomra tört
szegfűszeget összegyúrunk 30 deka liszttel kevert 1 csomag Váncza-sütőporral. Ujjnyi vastagra nyújtjuk,
és részben négyzetes alakúra vágjuk, részben különféle vágókkal kiszúrjuk. Vajazott tepsibe tesszük és
cukros vízzel megkenve, hámozott mandulával díszítjük. Közepes tűznél sütjük.
Karácsonyi rétes
Tészta: 40 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 10 dkg cukor, 1 vaníliás cukor, 1 tojás, 5 evőkanál tej, 10 dkg vaj.
Töltelék: 8-10 dkg kockára vagdalt Arancini (cukrozott narancs- vagy citromhéj), mazsola, metéltre
vágott citronát(cukrozott gyümölcs), hosszúkásra vagdalt mandula, apróra vágott füge.
Máz: 1 citrom levét 10-15 dkg finom porcukorral sűrűre keverünk, ezzel a kihűlt rétest bevonjuk, és a
levegőn megszárítjuk.
Tésztát gyúrunk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, a töltelékkel megkenve összesodorjuk, tojással megkenjük és
tepsin kb. 40 percig sütjük.
|