Csokoládés karácsonyfadísz
3 tojásfehérje, 15 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 dkg csokoládé, 20 dkg darás liszt.
A keményre felvert tojáshabba belekeverjük az átszitált porcukrot, a vaníliás cukrot, a reszelt csokoládét,
meg a lisztet. Mindezt könnyedén összekeverjük. A tésztát csővel ellátott nyomózsákba tesszük, és kikent
tepsibe koszorúként vagy más figurákat nyomunk belőle. Meleg sütőben lassan sütjük.
Karácsonyi kalács
50 dkg liszt, 1 csomag sütőpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, kevés só, 1 evőkanál rum, 2
egész tojás, 1 citrom héja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg áttört túró, 15 dkg mazsola, 12 dkg tisztított, reszelt
mandula.
Bekenésre, sütés után: kevés olvasztott vaj.
Beszóráshoz: kevés porcukor.
A sütőporral vegyített lisztet a gyúrótáblára szitáljuk, közepére mélyedést nyomunk, abba tesszük, a
cukrot, tojást, ízeket, rumot; a liszt egy részével sűrű pépet keverünk, arra rakjuk a darabokra vágott hideg
vajat, az áttört túrót, a tisztított mazsolát, és mandulát. Liszttel betemetjük, gombóccá összenyomjuk, és a
közepéből kiindulva, az egészet gyorsan sima tésztává gyúrjuk. Ovális formára kinyújtjuk, cipóformára
összehajtjuk, és zsírozott lemezen sütjük. Sütési ideje: 70-80 perc, gyenge, középmeleg sütőben. Sütés
után rögtön bekenjük olvasztott vajjal, és behintjük porcukorral.
|